Gratis juridische bijstand & advies

Letsel door een dier

Bij letselschade wordt er vaak gedacht aan verkeer- en bedrijfsongevallen of medische fouten. Wij zijn van mening dat een ongeval waarbij een (huis)dier berokken is, zeker in dit rijtje moet. Meer dan 4 miljoen huishoudens hebben één of meer huisdieren, aldus brancheorganisatie Dibevo. Eva van Delft, chirurg in opleiding in het Spaarne gasthuis heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen letsel en dieren. Ieder jaar moeten 60.000 mensen naar de spoedeisende hulp omdat zij een ongeluk met een dier hebben gehad. Zij kwam er ook achter dat bijna de helft van die ongelukken veroorzaakt worden door paarden. Ook ongelukken met honden (42 procent) komen vaak voor.

Het letsel

Het overgrote deel van de slachtoffers raakten gewond aan een arm of been. Daarnaast zijn ook letsel aan het hoofd of de nek vaak de reden om naar de spoedeisende hulp te gaan. Deze verwondingen kunnen grote gevolgen hebben zoals afwezigheid op het werk of opleiding en het niet tot nauwelijks kunnen uitvoeren van huishoudelijke taken. Ook angst kan een vervelende bijkomstigheid zijn.

Aansprakelijkheid

In de wet is bepaald dat bezitters van een (huis)dier aansprakelijk zijn voor letselschade door een dier. Daarnaast geldt bij dieren risicoaansprakelijkheid. Iemand is vrijwel automatisch aansprakelijk voor de schade die door iets of iemand anders is veroorzaakt, terwijl de veroorzaker zelf niet direct schuld of een verwijt te maken valt. Omdat eigenaren van een (huis)dier vaak in het bezit is van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP), is de schade hierop te verhalen. Dit is vaak een lastig juridische kwestie. Ervaring en kennis van zaken is een groot voordeel bij het aansprakelijk stellen omdat de juiste gronden voor aansprakelijkheid moeten worden aangegeven.

Ongeluk door (huis)dier

Dat dieren onverwacht kunnen reageren en daarbij iemand (per ongeluk) letsel kunnen toebrengen is in de praktijk veel voorkomend. De verwondingen die hieruit kunnen voorkomen brengen vaak veel medische- en financiële consequenties met zich mee. Hondenbeten, ongevallen veroorzaakt door dieren in het verkeer of een trap/val van een paard zijn voorbeelden letsel na ongevallen die veelvuldig voorkomen met alle gevolgen van dieren.

Voorbeeld

Stel je werkt als postbezorger en moet een brief of pakketje bezorgen. Je loopt door het hek, er staat nog een bordje ‘pas op, hier waak ik’, maar de hond is nergens te bekennen. Je belt aan voor het bezorgen van het pakketje. De eigenaar doet de deur open, de hond komt enthousiast mee en zonder reden bijt de hond je in jouw been. Je hebt grote bijtwonden en moet direct naar de huisarts. Of je bezorgt de kaart achter het hek en opeens komt de hond eraan en bijt je in de arm, je hebt direct medische hulp nodig. Een langdurig medisch traject kan hierdoor het gevolg zijn, wie betaald deze kosten? Hoe zit het dan qua aansprakelijkheid? Kun je de eigenaren c.q. de bezitters van de hond aansprakelijk stellen?

Wat doet Fidelis Letselschade?

Fidelis Letselschade helpt met het aansprakelijk stellen van de eigenaren en/of de bezitters van het dier en het verhalen van de letselschade. Wij zorgen ervoor dat jij een schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Wij verhalen voor jou de materiële schade (bijvoorbeeld: eigen risico op de zorgverzekering en andere medische kosten, reiskosten, kledingschade, verlies van inkomsten, studievertraging, kosten van benodigde huishoudelijke hulp en overige kosten) en immateriële schade (smartengeld) bij de tegenpartij. Wil jij dat Fidelis Letselschade jou helpt? Vertel je verhaal via WhatsApp of bel ons, wij komen graag met jou in contact.

Vertel je verhaal via Whatsapp