Gratis juridische bijstand & advies

Letsel op vakantie

Nederlanders zijn reislustig. Jaarlijks gaat rond de 80% op reis in binnen- of buitenland. Ondanks dat vliegen steeds populairder wordt, blijft de auto het meest gebruikte vervoersmiddel. Dit komt doordat Frankrijk, Duitsland en Spanje de favoriete vakantiebestemmingen zijn. Als je letselschade hebt na een verkeersongeval of tijdens de vakantie, kan dat vervelende gevolgen met zich meebrengen. Niet alleen in Nederland, maar zelfs ver over de landsgrenzen, kunnen wij bijstand bieden bij letselschade na een ongeval. Als dit tussen twee Nederlanders is.

Het Haagse verkeersongevallenverdrag

Heb jij letselschade na een ongeval in het buitenland, dan geldt in principe het lex loci delicti commissi. Een lastige term wat letterlijk ‘de wet van de plaats van het misdrijf’ betekent. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op deze wet. Eén daarvan is het Haags verkeersongevallenverdrag. Dit internationale verdrag heeft betrekking op verkeersongevallen in het buitenland. Heb jij letsel na een verkeersongeval in Europa waarbij een Nederlander aansprakelijk is, dan geldt het Nederlandse recht. Aangezien merendeel van de vakantiegangers met de auto gaat, is een verkeersongeval met een Nederlandse bestuurder op voorhand niet uit te sluiten.

Een voorbeeld

Een praktijkvoorbeeld hiervan is:
Cliënt, bijgestaan door Fidelis Letselschade, reed op de rechterbaan van een Duitse snelweg. Na ingehaald te worden door een Nederlandse automobilist, gaat inhalende automobilist vervolgens de volgende auto recht voorbij. Tijdens het tweede inhaalmoment kwam de bestuurder in botsing met een Duitse medeweggebruiker. De Nederlandse automobilist raakt in een slip en komt omgekeerd tot stilstand. Cliënt kon niet meer uitwijken en botst tegen de auto aan. Als gevolg heeft cliënt letselschade en materiële schade.

In bovengenoemd voorbeeld is er sprake van twee Nederlandse bestuurders die een ongeluk hebben gehad in Duitsland. Door het verkeersongevallenverdrag is het Nederlandse recht van toepassing en op basis hiervan heeft Fidelis Letselschade deze letselzaak afgehandeld.

SVI-verzekering

Rijd je zelf naar de eindbestemming toe? Dan is het raadzaam om een SVI-verzekering te overwegen. De dekking van deze verzekering is meestal in heel Europa van toepassing. Reisverzekeringen zijn vooral gericht op directe hulp in het buitenland. Een SVI-verzekering vergoedt daarentegen de daadwerkelijke letselschade van alle inzittende bij verkeersongevallen.

Pakketreis

Ook ongevallen tijdens de vakantie met een reisorganisatie is een uitzondering op het lex loci delicti commissi. Is jouw vakantie geboekt in een pakketreis? Dan kan jouw letselschade in veel gevallen verhaald worden op jouw reisorganisatie. Onder een pakketreis vallen: vervoer, verblijf en toeristische diensten. Er moeten minimaal twee van de drie van toepassing zijn, om te spreken van een pakketreis. Letsel door gebreken in een hotel of ongevallen tijdens een georganiseerde excursie/reis zijn voorbeelden waarbij jouw reisorganisatie aansprakelijk gesteld kan worden.

Gratis hulp

Letsel na een ongeval waarbij jouw reisorganisatie aansprakelijk gesteld kan worden? Onze tip is om hier kort na het ongeval melding van te maken. De verjaringstermijn is twee jaar. Het is echter raadzaam de reisorganisatie of verzekeringsmaatschappij tijdens de reis op de hoogte te brengen van het ongeval. Daarnaast is het verstandig om bewijsstukken te verzamelen nog voor de terugreis naar Nederland. Denk hierbij aan: medische stukken van een arts, afschriften/bonnen, foto’s van situaties, etc. Wil je hulp bij het aansprakelijk stellen en het claimen van jouw letselschade? Neem dan contact met ons op.

Vertel je verhaal via Whatsapp