Gratis juridische bijstand & advies

Letsel door eikenprocessierups

Ieder jaar duikt in de lente de eikenprocessierups weer in Nederland op. De brandharen van deze rups kunnen met behulp van de wind op mensen en dieren belanden.

De haren veroorzaken jeuk en irritatie bij contact met de huid, ogen en luchtwegen. Als je te lang wacht met het behandelen, kunnen er ernstige klachten ontstaan.

Fidelis Letselschade helpt u helemaal gratis bij het regelen van een schadevergoeding bij letsel.

Wie is aansprakelijk?

Heeft u letsel door toedoen van de eikenprocessierups? Dan kunt u daar mogelijk een schadevergoeding voor krijgen.

Eigenaren van een terrein met eiken waarin eikenprocessierupsen zitten, zijn verantwoordelijk voor het waarschuwen voor en het bestrijden van de eikenprocessierups.

Heeft de eigenaar van het terrein dat niet of niet voldoende gedaan? Dan is dat mogelijk in strijd met artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. In dat geval kan de eigenaar aansprakelijk worden gesteld.

Mogelijke terreineigenaren:

  • De gemeente (bomen in steden of dorpen)
  • De provincie (bomen langs provinciale wegen)
  • Natuurbeheerders (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten etc.)
  • Bedrijven
  • Vakantieparken
  • Particulieren

Wat doen wij?

De experts van Fidelis Letselschade helpen u bij het krijgen van een schadevergoeding. Wij zoeken uit wie de eigenaar is van het terrein waarop het letsel is ontstaan. Daarna stellen wij de eigenaar van het terrein aansprakelijk voor de letselschade. Dat doen we als deze tekort is geschoten in de wettelijke zorgplicht.

Erkent uw tegenpartij de aansprakelijkheid? Dan onderhandelt Fidelis Letselschade met de eigenaar van het terrein of de verzekeraar over de hoogte van uw schadevergoeding. Dat gebeurt altijd in overleg met u.

Onze hulp is voor onze cliënten altijd helemaal gratis. Lees hier hoe dat kan.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. De rups overwintert in een cocon onder de grond vlakbij een eikenboom. Na de winter groeit er uit de pop een eikenprocessievlinder.

De vlinder vliegt na het paren zo snel mogelijk naar de top van een boom om daar eitjes te leggen. Uit de eitjes komen de inmiddels beruchte rupsen, wiens lijf volledig bedekt is met witte brandharen.

Voelt de eikenprocessierups zich bedreigd, dan kan het insect de haren afschieten. Door middel van weerhaakjes blijven de haren vastzitten in het lichaam van mensen of dieren. In de haren zit een giftige stof die jeuk, zwellingen en huiduitslag kunnen veroorzaken.

Vertel je verhaal via Whatsapp